Geen “lawaaimakers” in de weekenden

Op Eindhoven Airport zullen met ingang van 1 april gedurende de weekenden geen vliegtuigen meer worden toegelaten uit de categorieën D, E en F van de ACI Aircraft Noise Rating Index. Deze maatregel komt voort uit de afspraken die vastgelegd zijn in het zogenaamde Aldersadvies. Nu de Tweede Kamer in februari met het Aldersadvies heeft ingestemd, is Eindhoven Airport begonnen met de uitvoer van de hinderbeperkende maatregelen die hierin zijn opgenomen.

De ACI Aircraft Noise Rating Index bestaat uit zes categorieën waarvan de drie categorieën met vliegtuigtypen die het meeste geluid produceren in het weekend geen landingen of vertrekken meer mogen uitvoeren vanaf Eindhoven Airport. Dit betreft veelal de wat oudere toesteltypes. Deze index is door de Airport Council International (ACI) ontwikkeld ondermeer om een effectieve communicatie mogelijk te maken tussen luchthavens, omwonenden en lokale overheden over geluidkwesties van vliegverkeer.

De preventieve werking van deze maatregel voor de toekomst is de belangrijkste reden voor deze maatregel. Middels deze maatregel voorkom je dat luchtvaartmaatschappijen gedurende de weekenden deze toesteltypes zouden kunnen inzetten vanaf Eindhoven Airport. In het Aldersadvies is afgesproken dat deze maatregel in 2015 voor alle dagen van de week gaat gelden. In de landelijke discussie over de verdeling van luchthavencapaciteit in Nederland is dat een belangrijke zekerheid voor de omwonenden van Eindhoven Airport.

1 april is de zogenaamde start van het zomerseizoen dat van oudsher een intensivering van het vliegverkeer op Eindhoven Airport betekent. In het zomerseizoen van 2010 voerden twee luchtvaartmaatschappijen in het weekend regelmatig vluchten uit naar charterbestemmingen in Zuid Europa met toesteltypes uit deze categorieën. Dat wordt dus met ingang van 1 april onmogelijk.